Head palverändurid ja palverännusõbrad

Kolmekuningapäeval on veel võimalus soovida teile kõigile head uut aastat 2023 🙂

Traditsioonilise aastakirjaga, mis jõuab teieni seitsmendat korda, vaatame tagasi 2022 aastale. Tavapäraselt saavad sündmused kirja pandud kuude kaupa, mida meile teadaolevat huvitavat ja põnevat Eesti palverännumaastikul toimus, ent loodetavasti on seda olnud palju rohkem.

Paavst Fransiscuse otsusega kestis püha aasta lisaks 2021-le ka veel 2022 ning see kajastus ka Santiagosse jõudnud palverändurite hulgas – üle 400 000 palveränduri käis lõppenud aastal Hispaania palverännuteedel. Katedraali püha uks sulgus 31.detsembril 2022.

Olime juba hakanud harjuma koroonaga koos elama, kui 24. veebruaril, meie riigi sünnipäeval, algas sõda Ukrainas, mille brutaalsus, absurdsus ning võimalikkus rabas jalust kõiki. Ka palverändureid.

Jaanuar

30.jaanuaril kõnelesid Merle ja Epp Krista Taimiga palverännakutest Vikerraadio “Kirikuelu” saates. https://vikerraadio.err.ee/1608468209/kirikuelu-jaakobitee

Veebruar

Eesti Jaakobitee Sõprade Seltsi (JaSS) aastakohtumine küünlapäeva ja sõprapäeva paiku sai seekord kõigi rõõmuks teoks päriselt 12. veebruaril, ehk siis õnnestus taaskord Pärnu-Jaagupisse kokku tulla ja ilma ekraani vahenduseta vaadata aastale tagasi, kuulata rännulugusid ning vaadata ka ettepoole, alanud aastasse. Lisaks kuulati Marek Kiigu kontserti ja rännati Pärlirajal.

JaSS sai 7 aastaseks.

Märts

Merle ettevõtmisel tähistati märtsi- ja aprillikuu nädalavahetustel Eesti Jaakobiteed kollaste noolte ja kammkarpidega Tallinna-Ikla teel.

Aprill

10. aprillil, palmipuudepühal oli üle kahe aasta võimalus taaskord kokku saada Tallinna Toomkirikus palverändurite teeleõnnistamisel. Peale jumalateenistust kõneldi kohvi ja koogi kõrval palverännujutte.

Eesti Jaakobitee Ikla tee märgistamine leidis tee ka Õhtulehte https://www.ohtuleht.ee/1059884/rahuretk-tallinnast-iklasse-palverandurid-tahistasid-jaakobitee-trotsides-raskusi-ja-avastades-aardeid

Sellel kuul võttis JaSSiga ühendust Tallinnast Rooma arendatava Romea Strata palverännutee meeskond. Eesti Jaakobitee Sõprade Seltsist sai Romea Strata Euroopa Ühenduse (AERS) liige, kuhu kuulub 54 liiget 6-st riigist. AERS teeb koostööd jaakobitee seltside/ühendustega erinevates riikides, kuna sageli on jaakobitee võrgustik olemas ning abiks Romea Strata teele. JaSS juhatuse koosolekul otsustati, et seda suunda hakkab vedama Epp.

Mai

07.mail rännati Raplamaal Aini ja Jane vedamisel üle rabade Rapla Maarja kiriku juurest Kohilasse.

Juuni

Alla jätkas oma teekonda Camino Lituanol Kedainiaist Prienaini.

Juuli

12. juulil sai JaSSist Romea Strata/AERSi liige.

Juulis kõndisid Eesti Jaakobiteel Tallinnast Pärnu-Jaagupisse ja sealt edasi Valga teel poolakad Jacek ja Darwina.

Eesti Jaakobitee Valga tee tähistajad Helle eesvõtmisel kohtusid nendega “juhuslikult” Hummulis.

Valga tee sai tähistatud Taageperast Valgani 15-16. juulil

Heidi kõndis Camino Primitivol.

22.juulil kinnitati kihelkonnapäeva raames kammkarbimärk Rapla Maarja kirikule õpetaja Mihkel Kuke eestvedamisel. Pastoraadis rääkisid Ain ja Jane palverännujutte ning Helle kitarri saatel lauldi rännulaule.

XII jaakobitee palverändurite kokkutulek Pärnu-Jaagupis leidis aset 22-24.juulil. Rännutee viis seekord Mihkli kirikusse ning järgmisel päeval Soontagana maalinna. Kokkutulek lõppes jumalateenistuse ja ühise tordisöömisega kirikumõisas. Õnnelike kokkusattumiste tulemusena rändasid eestlastega koos austraallastest ilmarändurit Hedley ja Lari.

Pikk rännak, mis algas 24.juulil kohe peale kokkutuleku lõppu, viis sel aastal Pärnu-Jaagupist Järva-Madisele, Eesti jaakobiteelt Pirita-Vastseliina palverännuteele. Kõnniti läbi Kergu, Kaisma, Lelle, Kõrvemaa soode ja rabade.

Ajas tagasi: 23.-25.juulil 2012 toimus II jaakobitee palverändurite kokkutulek. Tee viis Pärnu-Jaagupi kirikust Kerku, õigeusu kiriku juurde ning Kaisma Suurjärve äärde ööbima. Plaanitud telkimisest ei tulnud midagi välja, sest tugev vihm oli telkimisplatsi väikeseks järveks muutunud ja nõnda olime laiali pudenenud erinevatesse majakestesse.

August

Kuu algul esitles Erika Salumäe oma palverännuraamatut “Dialoog”.

Palverändur sakslanna Sam rändas alates 6. augustist Eesti Jaakobiteel Tallinnast Iklani. Oma elamusi ja kogemusi kajastab ta oma blogis https://samwanderthalt.wordpress.com/2022/08/06/esti-jaakobitee-etappe-1-tallinn-nach-saku/ , Youtube’s ja Instagramis.

Helle koos Jane ja Kajaga jätkas oma teekonda Kaunasest Leedus Poolamaale Olsztyni linna, mis on apostel Jaakobuse linn. Isegi linnavapil on apostel Jaakobus.

Liina ja Heidi avastasid Via Francigenat ja teele jäävat Püha Bernardi kuru.

September

Kuu alguses tuli teade, et Santiago de Compostela katedraalis ja palverändurite kontoris maski kandma.

Oktoober

Eesti Jaakobitee Valga tee tähistamisega jätkasid Helle, Jane, Kaja ja Veera. Kõpust Valka on nüüd kollased nooled ja kammkarbid teelist toetamas. Töö jätkub kevadel, kui ilm kuivab.

November

8. novembril toimus Tallinnas Usuteaduse Instituudi ruumis kohtumine Romea Strata/AERSi liikmetega.

11. novembril aeti Merle juhtimisel palverännujutte Pärnu Postimehe taskuhäälingus “Sõnu ei söö” https://parnu.postimees.ee/7646123/taskuhaaling-palverandurid-selgitavad-miks-nad-uitavad-nadalaid-vooral-maal

Kadripäevakohtumine leidis seekord aset Saku Tooma uues kirikus. Vaatasime aastale tagasi, andsime Saku kirikule, palverännuteel asuvale kirikule, üle kammkarbiplaadi, pidasime palvust, kõnelesime rännujutte.

Eesti keeles ilmus kirjastuselt “Eesti Raamat” jaakobitee-raamat Graeme Simsioni ja Anne Buisti “Sammhaaval edasi”.

Detsember

Eesti Jaakobitee Ikla teed saab nüüd täielikult – Tallinnast Iklani läbida geopeitust mängides. Merle võttis ette ja tegi ära 🙂 https://www.geopeitus.ee/index.php?p=301&name=jaakobitee

Eesti Jaakobiteel/CaminoEstonial on nüüd lisaks passile ja embleemile oma buff, vaata lähemalt – http://camino.ee/x/

Terve aasta

Rõõmustas väga, et paljud eestlased leidsid tee Santiagosse, ent veel rohkem rõõmustab see, et tasapisi ja sammhaaval avastatakse ka Eesti Jaakobiteed.

Liina eestvedamisel jätkus töö Camino Estonia kodulehega caminoestonia.com, info täpsustub ja täieneb nii eesti keeles kui ka inglise, vene ja saksa keeles.

Tänu

Suur tänu kõigile neile, kes sel aastal Eesti Jaakobitee märgistamist oma annetustega on toetanud. Aitäh keraamik Vally Selbergile, kelle loodud on kammkarbiplaadid, mis juba Pärnu-Jaagupis ja Raplas kirikute juures on. Loodame, et 2023 aasta jooksul kõik plaadid oma koha leiavad kirikute juures.

Aitäh Merlele Eesti Jaakobitee erineval moel ja viisil reklaamimise ja märgistamise eest. Tänu Liinale CaminoEstonia veebilehe täiendamise ja parendamise jätkuva vedamise eest ning olemasolemise eest. Tänu Epule rahvusvahelise koostöösuuna enda peale võtmise eest ja Heidile sellega seonduvate vajalike tekstide tõlkimisel ja korrigeerimisel abiksolemise eest. Aitäh, Joel, meie hea saateauto juht ja rändurite eest hoolitseja suvistel rännakutel. Tänu Hellele Eesti Jaakobitee Valga tee märgistamise enda juhtida võtmise eest. Tänu kõigile, kes jagavad oma palverännukogemusi ja innustavad sellega järgmisi ja järgmisi end palverännuteedele asutama.